Malzemeler:
Hamuru:
- 1 su bardağı su
- 75 gr. margarin
- 3/4 su bardağı un
- 3 adet yumurta
- 1/2 çay kaşığı tuz ve şeker
iç kreması:
- 2,5 su bardağı süt
- 2 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı un
- 1 paket vanilya
- 2 tatlı kaşığı nişasta
- 2 yumurta sarısı
- üzerine hazır çikolatalı sos
Yapılışı:
- İlk olarak küçük bir tencereye suyu koyup kaynatıyoruz ve üzerine margarini ekleyip eritiyoruz.
- Margarin tamamen eriyince un, tuz, şeker karışımını ekliyoruz ve çırpma teli ile hızlı bir şekilde çırpıyoruz. sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca altını kapatıyoruz ve ılınmasını bekliyoruz.
- Karışım ılındığında (yaklaşık 10 dk sonra) her yumurtayı teker teker ilave edip el mikserinin hamur karıştırma ucuyla iyice çırpıyoruz.
- Hamura tüm yumurtaları teker teker ekledikten sonra iyice homojenleşen hamuru buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletiyoruz.
- Tepsiyi yağlıyoruz ve fırını ısıtmak için 200 dereceye ayarlıyoruz.
- Karışımdan 1 çay kaşığı hamur alıp 2. bir çay kaşığı ile iterek el değdirmeden tepsiye aralıklarla diziyoruz ve tepsiyi ısınan fırına koyuyoruz.
- 20 dk. 200 derecede pişirip, sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişiriyoruz. Süre sonunda fırını kapatıp kapağını açmadan 15 dk. fırında soğumaya bırakıyoruz.
- Profiterollerimiz fırında pişerken bu arada iç kremasını hazırlayalım. vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırıp orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında olacak şekilde pişirelim. kaynayınca altını kapatıp vanilya ekleyerek soğumaya bırakalım.
- profiterol toplarının altından veya yanından delerek krema torbası yardımıyla içlerini dolduralım.
- servis tabağına sıraladığımız profiterollerin üzerine hazır çikolatalı sos döküp servis edebiliriz :)
Üzerine ben hazır çikolatalı sos kullandım. daha farklı soslarda kullanılabilir. çilekli yada karışık meyveli soslar, beyaz çikolatalı sos olabilir.
Profiterol yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler;
- Profiterol yaparken mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var, bunlardan ilki fırının kapağını kesinlikle açmamak.
- Diğer kural yumurtaların teker teker eklenmesi kuralı ve tüm yumurtalarım hamura iyice karışması. bu aşamada hamur karıştırma ucu yada el blendırı kullanılabilir.
- masa tenisi topu boyutunda profiterol topları yapmak için 1 çay kaşığı hamur yeterli oluyor.
- yaklaşık 2 tepsi oluyor bu ölçülerle. fırında aynı anda değilde ayrı ayrı pişirilirse daha iyi sonuç alınır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder