6 Aralık 2012 Perşembe

Profiterol



Kendimce tam gaz olarak biriken tariflerimi yayınlamaya devam ediyorum. şimdi uzun zaman önce yaptığım ve aşırı derecede beğeni alan profiterolün tarifini vereceğim. orjinal tarif bu sitede. hünerli bayanlar sayesinde çok şey öğrendim. ve profiterol tarifini tüm ayrıntıları ile verdiği için çok kolay bir şekilde yaptım. şimdi kendim dilim döndüğünce bu tarifi anlatacağım.

Malzemeler:
Hamuru:
  • 1 su bardağı su
  • 75 gr. margarin
  • 3/4 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 çay kaşığı tuz ve şeker
iç kreması:
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 yumurta sarısı
  • üzerine hazır çikolatalı sos
Yapılışı:
  • İlk olarak küçük bir tencereye suyu koyup kaynatıyoruz ve üzerine margarini ekleyip eritiyoruz.
  • Margarin tamamen eriyince un, tuz, şeker karışımını ekliyoruz ve çırpma teli ile hızlı bir şekilde çırpıyoruz. sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca altını kapatıyoruz ve ılınmasını bekliyoruz.
  • Karışım ılındığında (yaklaşık 10 dk sonra) her yumurtayı teker teker ilave edip el mikserinin hamur karıştırma ucuyla iyice çırpıyoruz.
  • Hamura tüm yumurtaları teker teker ekledikten sonra iyice homojenleşen hamuru buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletiyoruz.
  • Tepsiyi yağlıyoruz ve fırını ısıtmak için 200 dereceye ayarlıyoruz.
  • Karışımdan 1 çay kaşığı hamur alıp 2. bir çay kaşığı ile iterek el değdirmeden tepsiye aralıklarla diziyoruz ve tepsiyi ısınan fırına koyuyoruz.
  • 20 dk. 200 derecede pişirip, sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişiriyoruz. Süre sonunda fırını kapatıp kapağını açmadan 15 dk. fırında soğumaya bırakıyoruz.
  • Profiterollerimiz fırında pişerken bu arada iç kremasını hazırlayalım. vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırıp orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında olacak şekilde pişirelim. kaynayınca altını kapatıp vanilya ekleyerek soğumaya bırakalım.
  • profiterol toplarının altından veya yanından delerek krema torbası yardımıyla içlerini dolduralım.
  • servis tabağına sıraladığımız profiterollerin üzerine hazır çikolatalı sos döküp servis edebiliriz :) 
Üzerine ben hazır çikolatalı sos kullandım. daha farklı soslarda kullanılabilir. çilekli yada karışık meyveli soslar, beyaz çikolatalı sos olabilir. 



Profiterol yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler;

  1. Profiterol yaparken mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var, bunlardan ilki fırının kapağını kesinlikle açmamak. 
  2. Diğer kural yumurtaların teker teker eklenmesi kuralı ve tüm yumurtalarım hamura iyice karışması. bu aşamada hamur karıştırma ucu yada el blendırı kullanılabilir.
  3. masa tenisi topu boyutunda profiterol topları yapmak için 1 çay kaşığı hamur yeterli oluyor.
  4. yaklaşık 2 tepsi oluyor bu ölçülerle. fırında aynı anda değilde ayrı ayrı pişirilirse daha iyi sonuç alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder